Piispan joulutervehdys seurakunnille 2018

Ensimmäinen joulu on ollut viime viikkoina ajatuksissani monessa eri merkityksessä. Jouluun valmistautuessani olen kulkenut ajatuksissani aikamatkan 2000 vuoden taakse ensimmäiseen jouluun.
Ensimmäisenä jouluna taivaalle syttyi poikkeuksellisen suuri ja loistava tähti. Se oli merkki itämaan tietäjille. Jotain tärkeää on tapahtumassa – uusi kuningas on syntynyt maailmaan. Tietäjät lähtivät liikkeelle. Kun tähti pysähtyi tallin ylle, hämmästys pysäytti tietäjien liikkeen. Jeesus-lapsi nukkui eläinten syöttökaukalossa. Seimelle pysähtyneet itämaan viisaat valtasi suuri ilo. Näky kosketti ja liikutti.

*

Tämä joulu on myös minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen joulu. Nimittäin ensimmäinen joulu Oulun hiippakunnan piispana. Tätä ajatellessani tuntuu hyvältä, kuinka lämpimän vastaanoton olen perheeni kanssa saanut laajan Oulun hiippakunnan ihmisiltä. On ollut hienoa aloittaa piispana sellaisessa ”jouluhiippakunnassa”, jonka alueelta ovat kotoisin niin Tiernapojat kuin joulupukkikin. Pitääpä makustella tuota ajatusta ”Oulun hiippakunta – jouluhiippakunta”.

*
Missä mietteissä sinä vietät tätä joulua? Täyttääkö sydämesi ilo vai kenties suru ja kaipaus? Jouluna monet meistä tai joku perheenjäsenistämme ovat liikkeellä. Matkustetaan joulua viettämään
mummoloihin tai lasten perheiden luokse. Joulukuusen katveessa tapahtuu tänäkin jouluna paljon ihania kohtaamisia. Jonkun toisen joulua leimaa yksinäisyys tai vaikeat suhteet läheisiin ihmisiin. Jollekin tämä voi olla ensimmäinen joulu syöpädiagnoosin kanssa. Jollekin tämä on ensimmäinen joulu avioeron jälkeen. Vastaavasti jollekin perheelle tämä on ilontäyteinen ensimmäinen joulu pienen vauvan kanssa.
Olosuhteet, elämän käänteet ja kohtalot ovat moninaiset tänäkin jouluna. Joulun lapsi Jeesus Kristus on sama, joka ylösnousemuksena jälkeen lupasi olla kanssamme jokaisena päivänä. Tähän lupaukseen saamme luottaa olosuhteista riippumatta.
*
Itämaan tietäjän lähtivät siis kohtaamaan äsken syntynyttä maailman Vapahtajaa, pysähtyivät ja tulivat kosketetuiksi. Toivon, että joulun aikaan heidän näkynsä liikuttaa myös sinua. Toivon, että löydät itämaan tietäjien lailla tien Jeesuksen seimen luo. Rukoilen, että sama ilo, joka valtasi tietäjät, koskettaa myös sinun sydäntäsi tänä jouluna.

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa, joulua, toivottaen,
Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa