Piispa Jukka Keskitalon pääsiäistervehdys

”Kun he olivat ymmällä tästä, heidän edessään seisoi yhtäkkiä kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista.”  Luuk. 24:4–6

Hätääntyminen ja hämmennys ovat sanoja, jotka kuvaavat Jeesuksen ystävien reaktioita hänen haudallaan pääsiäisaamuna. He hätääntyivät pelästyessään, että oli tapahtunut haudan ryöstäminen. He hämmentyivät, koska eivät voineet käsittää, mitä oli tapahtunut. Ymmällä olo vaihtui kuitenkin ylenpalttiseksi riemuksi, kun ylösnoussut Kristus ilmestyi heille, ja he saivat takaisin uskon, toivon ja elämän.

Pitkäperjantaina Jeesuksen läheiset olivat vajonneet epätoivoon ja useimmat heistä olivat paenneet. Opetuslapset linnoittautuivat lukittujen ovien taakse opettajansa kuoleman jälkeen. He olivat peloissaan ja ajattelivat, ettei heidän tulevaisuutensa voi olla Jeesuksen kovaa kohtaloa parempi.

Pääsiäisaamun varhaisina hetkinä tapahtui yhtäkkiä jotakin, joka mursi opetuslasten ulkoiset ja sisäiset lukot: tyhjän haudan hämmennyksen jälkeen he saivat kohdata Ylösnousseen Herran. Hän, joka oli ystävilleen vakuuttanut olevansa ylösnousemus ja elämä, näytti sanansa todeksi ja täytti lupauksensa. Pakenevista ja pelokkaista oppilaista tuli uhkarohkeita ylösnousemuksen todistajia.

Uskomme ei ole näkemisen tai tiedon varassa. Emme usko Jumalaan, Kristukseen tai Pyhään Henkeen sen takia, että olemme Jumalan nähneet. Uskomme on Jumalan synnyttämä, meille lahjaksi annettu. Näin usko on meissä tapahtuva ihme aivan samaan tapaan kuin luonto herää ihmeellisellä tavalla pimeän talven jälkeen uuteen elämään.

Pääsiäisen ollessa tänä vuonna kalenterissamme myöhään kevättalvella, saamme jo nyt omin silmin todistaa tätä uuden elämän heräämistä luonnossa. Oulun hiippakunnan eteläisimmissä osissa pääsiäistä vietetään jo pitkälle edenneen kevään tunnelmissa. Hiippakunnan pohjoisimmissa osissa talvi pitää vielä luontoa otteessaan. Luonto kuitenkin todistaa kaikkialla Luojastaan. Uusi elämä luonnossa on kuin heijastusta ja muistutusta uudesta elämästä Kristuksessa.

Pääsiäisen ilojuhla tyhjän haudan puutarhassa on lupauksen täyttymys. Jumalan lupaukset eivät täyty vain Raamatun lehdillä ja historiassa. Ne täyttyvät myös tänään, kaikkialla siellä, missä ihmiset tulevat osallisiksi ylösnousemuksen evankeliumista. Lupauksensa mukaisesti Kristus on läsnä siellä, missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään. Lupauksensa mukaisesti Kristus on salatulla tavalla, mutta todellisesti läsnä pyhässä ehtoollisessa. Myös meidän elämämme lukkojen läpi Kristus tahtoo tulla ja hänen armonsa kumartuu alas meidän syntiimme (virsi 104). Totisesti Kristus on ylösnoussut!

Mielddusin bismma beassášdearvvahus!
Ráfálaš jaskes vahkku ja buriid beassážiid!

Mieʹlddõssân lij piisp eʹjjpeiʹvvtiõrvvʼvuõtt!
Juõmâs jõnn neäʹttel da rämmsaž eʹjjpeeiʹv!

Mieldi lii pispe pessijâštiervâttâs!
Tuáivuttâm sijvuus oho já ilolâš pessijáid!

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa