Kolumni Kotimaa -lehdessä 10.9.2020

Pari viikkoa sitten koko valtakunta keskusteli Kaipolan paperitehtaan lakkauttamisesta. Tämä saattaa tarkoittaa jopa 450 työsuhteen päättymistä, ja seurannaisvaikutuksina paljon enemmänkin. Uutinen kosketti minua myös henkilökohtaisesti. Olen viettänyt paljon aikaa vaimoni kotipaikkakunnalla Jämsässä ja tunnen myös tehtaan työntekijöitä.

Tämän uutisen vanavedessä tietoisuuteemme ui työllisyysvaikutusiltaan jopa paljon suurempi uutinen. Lapin suurin matkailutoimija ilmoitti yt-neuvotteluista, joiden piirissä on jopa 2000 työntekijää ravintoloissa, hotelleissa, rinnekeskuksissa ja elämyspalveluissa. Lisäksi yhtiöllä on satoja alihankkijoita, joilla on nyt yhtä lailla hätä.

Korona on aiheuttanut Lapin ja Koillismaan matkailulle vakavia vaurioita ja tuleva talvi on kriittinen koko alan tulevaisuudelle. Vuosikymmenten työ matkailun kehittämiseksi uhkaa valua hukkaan, sillä monet yritykset eivät kestä edes tulevan sesongin yli ilman kansainvälisiä turisteja.

Lapin Kauppakamarin ja Lapin Matkailuelinkeinonliiton matkailuyrityksille toteuttaman kyselyn mukaan 60 % yrityksistä ei jatka toimintaansa kymmentä kuukautta pidempään, jos ulkomaisia asiakkaita ei tule lainkaan talvikaudella 2020–2021. Jotta näin ei kävisi, on Lapissa kehitetty turvallisen matkustamisen malli, jota kutsutaan matkustusputkeksi. Se tulisi ottaa käyttöön ensin tilauslennoissa ja tämän jälkeen myös reittilennoissa. Kysymys kuuluu, mahdollistavatko viranomaiset tämän.

Positiivista on se, että viime kesänä monet suomalaiset suuntasivat lomamatkoillaan kotimaan kohteisiin. Myös tulevan syksyn ja talven aikana tarvitaan kaikkien panostusta, ja toivonkin, että monet meistä suuntaisimme ruska- ja talvilomamatkoilla Lappiin ja Koillismaalle.

Vuonna 2018 matkailutoimialalla työskenteli peräti 142000 henkilöä eli 5,4 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Alalla on merkittäviä kerrannaisvaikutuksia muille toimialoille, kuten rakennus, kuljetus- ja kaupan alaan.

Pohjoisessa luonto on aarre. Voimme entisestään korostaa ja vahvistaa vetovoimatekijöitä, kuten puhtautta ja turvallisuutta. Kestävään kehitykseen nojaava elämysmatkailu erottuu edukseen massaturismikohteista.

Myös kirkko on vahvasti mukana Lapin ja Koillismaan tuntureilla. Marian kappeli Levillä, Pyhän Laurin kappeli Ylläksellä, Revontulikappeli Pyhätunturilla, Saariselän tunturikappeli Inarissa sekä useat muut kappelit tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden hiljentymiseen ja Pyhän kokemiseen. Tervetuloa tuntureille.

***

Tämä on linkki Kotimaa 24 -sivustolle, jossa kolumni on julkaistu 14.9.2020