Julkaistu Forum24 -lehdessä 18.12.2018

”Joulusta tulee hirveä stressi.” Tällaisen lauseen olen kuullut useampaan kertaan tämänkin joulun alla. Pitää ehtiä siivota ja laittaa koti muutenkin joulukuntoon. Lahjoja pitää ehtiä hankkia tai mieluummin tehdä ne itse kestävän kehityksen hengessä.

Tällaisen joulupaineen tunnistan joskus omassakin sisimmässäni. Silti ajattelen, että meillä on iso osa päätöksistä omissa käsissämme. Kyse on siis paljolti siitä, millaisia valintoja teemme joulun alla.

Jos vedämme ”tukka putkella” jouluaattoon asti ja kaiken jäljelle jäävän ajan säntäilemme jouluostoksilla, on varmaa, ettei vauhtia saa hiljenemään jouluksi. Jos lyö jarrut päälle täydestä vauhdista vasta jouluaattona, tulee pysähdyksestä niin pitkä, että ”jarrutusjäljet” jatkuvat reilusti joulun yli.

Suosittelen pidempiaikaista ja hitaampaa jarrutusta jouluun. En tarkoita töitä tai muita välttämättömiä vastuita, sillä nehän meidän on hoidettava. Pikemminkin tarkoitan sitä kaikkea muuta, johon me voimme vaikuttaa. On hyvä, että alamme omassa sisäisessä maailmassamme tehdä hallittua vauhdin pudotusta hyvissä ajoin ennen joulua.

Tarkoitukseni ei ole nyt moralisoida joulun materiaalista puolta, vaikka hyvä on muistaa, ettei kaikilla ole tavarajouluun edes mahdollisuuksia. Lahjoja on ainakin omasta mielestäni mukava antaa ja miksei myös saada. Joulussa tavarapaljoutta tärkeämpää on kuitenkin ihmisten välinen yhteys. Oleminen on tärkeämpää kuin tekeminen.

Suurin kuviteltavissa oleva joululahja on se, että meille on syntynyt joulun lapsi, Vapahtaja Jeesus Kristus. Hän tahtoo tulla luoksemme, vaikka elämämme ei olisikaan tiptop-kunnossa. Joulun lapsen ansaitsema armo on tarkoitettu ennen muuta niille, joilla ei ole esittää Jumalalle suuria saavutuksia. Seimen ääreltä löytyy todellinen rauha ja lepo.

Tahdon toivottaa Forum24:n lukijoille siunattua adventin ja joulun aikaa.

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa