Julkaistu Lounais-Lappi -lehden Lauantaivieras-palstalla 22.12.2018

Enpä olisi uskonut ajellessani 70-luvulla Solifer-merkkisellä mopollani Karungin kirkkoon rippikoulun jumalanpalveluskäynneille, että jonakin päivänä minusta tulisi pappi. Enpä liioin ollut varma painaessani 80-luvun alussa ylioppilaslakkia päähäni Putaan lukiossa, Torniossa, että tieni toisi minut vielä kotiseudulle takaisin. Täältä Pohjoisen hiippakunnan läntiseltä rajalta, mahtavan Torniojoen, Väylän varrelta olen saanut hyvät eväät elämäni matkalle.

Olen kotoisin Karungin Aapajoen kylästä ja missä tahansa olen ihmisiä kohdannutkin, aika usein keskustelu on kääntynyt pohjoiseen. Pohjoiset juuret tuntuvat kiinnostavan ihmisiä. Koen, että ympyrä sulkeutuu, kun sain mahdollisuuden palata takaisin lähelle kotiseutua. Ympyrä sulkeutuu myös siinä mielessä, että koen piispana myös palanneeni vahvasti kirkon perustehtävän juurelle, mistä työurani aikanaan alkoikin.

Iloitsen siitä, että kaikista Suomen hiippakunnista saan olla juuri pohjoisen hiippakunnan piispa. Tässä alueessa on leveyttä ja laajuutta. Se ulottuu Keski-Pohjanmaan jokilaaksoista ja rannikkoseuduilta aina pohjoisimman Lapin tuntureille asti. Koillismaan ja Itä-Lapin rajaseudulta aina Länsirajalle ja Käsivarren peukalonpäähän saakka.

Pohjoisen hiippakunnan alueelle mahtuu monta todellisuutta. Kasvavia yliopistokaupunkeja ja vähenevän väestön paikkakuntia. Alueita, joissa rakentamisen äänet kuuluvat lähes lakkaamatta ja laajoja erämaita, joissa kulkija on vaarassa kuulla jopa omat ajatuksensa. Sitähän koko pohjoisuus viestii, jokien, vaarojen ja aapasoiden lailla tiettyä pysyvyyttä ja rauhaa. Ihmisen sydän kaipaa rauhaa.

Toivottavasti sinäkin saat rauhoittua jouluna omien ajatustesi ääreen läheistesi kanssa tai yksin. Tässä ajassa, jossa kaikki muuttuu, joulun sanoma edustaa pysyvyyttä. Jouluevankeliumin kertoo siitä, kuinka Jumala tulee meitä ihmisiä lähelle pienenä lapsena. Vapahtaja saapuu luoksemme hiljaa ja vaatimattomasti tuoden mukanaan armon. Sitä ei tarvitse ostaa, eikä sen eteen tarvitse suorittaa, järjestää tai valmistaa.

Näin kirkkovuoden suuren juhlan kynnyksellä kutsun sinua kanssani katsomaan joulun ihmettä. Voit vain ajatuksissasi astua talliin, pysähtyä seimen ääreen ja kääntyä seimen lapsen Jeesuksen puoleen. Kaikki on valmiina, lahjoista suurin, juuri sinulle.

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa