Piispa Jukka Keskitalon tervehdys Suomen Siltaan

Suuri epävarmuus leimaa 2020-luvun alkua ja korona on koetellut kaikkien maiden kansalaisia. Epidemian vakavuus ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi ja nyt todella koetellaan kriisinkestävyyttämme.

Olemme joutuneet luopumaan paljosta, kun eri maiden viranomaiset ovat joutuneet asettamaan rajoituksia kansalaisille. Tämä on vaikuttanut myös kirkkoon, jonka toiminta perustuu pitkälti yhteisöllisyyteen. Olemme kuitenkin oppineet paljon uutta ja ottaneet digiloikan, josta jää hyviä asioita myös pandemian jälkeiseen aikaan.

Haluan uskoa, että rokote on tie ulos tästä tilanteesta. Mutta miten jaksaisimme vielä hetken, kun toivoa paremmasta on jo olemassa? Miten kestää maratonin viimeiset kilometrit, kun energia ja voimat alkavat olla vähissä?

Monelle ulkomailla asuvalle suomalaiselle kesäiset vierailut koto-Suomessa ovat olleet tärkeitä. Voin vain kuvitella, miltä tuntuu, jos matkustaminen ei olekaan nyt mahdollista. Uskon, että me kaikki kaipaamme eniten rakkaita ihmisiä ja heidän kohtaamistaan.

Yksi helpotus koti-ikävään ja tapa kohdata muita samassa tilanteessa olevia on maailman ensimmäinen virtuaalinen Suomi-kylä, joka on avoinna viikon ajan 7.–13.6. Ajatus Suomi-kylästä ilahduttaa minua. Suomi-Seura on luonut tämän kohtaamispaikan kaikille ulkosuomalaisille ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneille. Niin kuin jokaisessa kylässä, myös Suomi-kylässä on oma kirkko keskeisellä paikalla ja sinne voi tulla rauhoittumaan, kun maailma meluaa ympärillä.

Kirkko on mukana myös ulkosuomalaisparlamentissa yhdessä Suomen Merimieskirkon kanssa. Olen mukana parlamentin istunnon avajaishartaudessa 10.6. ja kutsun sinutkin mukaan tähän tilaisuuteen, jossa myös rukoillaan jokaisen lähes 2 miljoonan maailmalla asuvan suomalaistaustaisen henkilön puolesta sekä kaikkien ulkomailla asuvien 300 000 Suomen kansalaisen puolesta.

Yksi tärkeä keino taistelussa koronavirusta vastaan on viestintä. Minun viestini on uskon ja toivon sanoma. Saamme kaikissa olosuhteissa turvautua hyvän Jumalan huolenpitoon. Haluan jättää sydämellenne Johanneksen evankeliumissa olevat Jeesuksen sanat: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille. En sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Kirjoitus on julkaistu Suomen Silta -lehdessä 17.5.2021. Suomen Silta on Suomi-Seuran jäsenlehti.