Piispa Jukka Keskitalon saarna 1. adventin perhemessussa 3.12.2023 Rovaniemen kirkossa

Luuk. 19: 28-38

Jeesus lähti toisten edellä nousemaan Jerusalemiin vievää tietä. Kun hän oli tulossa Öljymäeksi kutsutulle vuorelle ja oli jo lähellä Betfagea ja Betaniaa, hän lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Kun tulette sinne, te näette kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä ei kukaan vielä ole istunut. Ottakaa se siitä ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy, miksi te otatte sen, vastatkaa, että Herra tarvitsee sitä.”
    Miehet lähtivät ja havaitsivat kaiken olevan niin kuin Jeesus oli heille sanonut. Kun he olivat irrottamassa varsaa, sen omistajat kysyivät: ”Miksi te viette varsan?” He vastasivat: ”Herra tarvitsee sitä.” He toivat varsan Jeesukselle, heittivät vaatteitaan sen selkään ja auttoivat Jeesuksen ratsaille. Kun hän sitten ratsasti, opetuslapset levittivät vaatteitaan tielle.

Jeesuksen lähestyessä sitä paikkaa, mistä tie laskeutuu Öljymäen rinnettä alas, koko opetuslasten joukko alkoi riemuissaan suureen ääneen ylistää Jumalaa kaikista niistä voimateoista, jotka he olivat nähneet. He huusivat:

(Virsi 1: Hoosianna)

Olipa riemullista laulaa yhdessä tuo iki-ihana Hoosianna-hymni. Sitä moni meistä on odottanut. Nyt pääsimme sen yhdessä laulamaan. Ja vielä hienompaa, että saimme laulaa sen täällä kauniissa Rovaniemen kirkossa.

Mutta nyt pyydän teitä kaikki mielikuvitusmatkalle toiseen paikkaan ja toiseen aikaan. Laitetaan silmät hetkeksi kiinni.

Nyt voit avata silmäsi. Olemme ajatuksissamme ja mielikuvituksessamme siirtyneet Rovaniemen talven keskeltä Jerusalemin kaduille ja kapeille kujille.

Voit kuvitella, kuinka ilma väreilee lämmöstä. Aurinko paistaa. On odottava tunnelma. Suuret juhlat ovat lähestymässä. Kaikki kynnelle kykenevät ovat lähteneet liikkeelle, sillä he eivät halua jäädä pois juhlilta.

Kaduilla tungeksivan kansan joukossa kiertää huhu, että myös kuuluisa opettaja ja parantaja, Jeesus, on saapumassa ystäviensä kanssa juhlille. Jeesus on kotoisin pohjoisesta Galilean maakunnasta, mutta on nyt saapunut pääkaupunkiin Jerusalemiin.

Kun sitten saadaan tieto, että Jeesus on ratsastamassa kohti kaupunkia, alkaa väkijoukko tungeksia katujen laidoille. Väkijoukossa arvaillaan, minkälaisilla vaunuilla Jeesus mahtaa saapua, sillä olihan häntä jo kutsuttu Messiaaksi eli voidelluksi kuninkaaksi.

Monen katujen laidalla odottavan mielestä on selvää, että Jeesus saapuu monen hevosen vetämillä vaunuilla. Sillä tavalla nimittäin roomalaisilla maaherroilla ja sotapäälliköillä oli aina ollut tapana saapua kaupunkiin.

Hämmästys on valtava, kun huomataan, että Jeesus saapuukin nuorella aasilla ratsastaen. Jeesuksella ei olekaan kuninkaallista kruunua tai valtikkaa. Hän ei korostakaan omaa arvokkuutta, vaan ratsastaa nöyrästi pienellä aasilla. Silti jokainen kadun varrella tajuaa, että Jeesuksesta huokuu hiljaista voimaa ja arvokkuutta.

Katujen ja kujien varsilla tungeksivan kansan reaktio on välitön. Väkijoukko puhkeaa iloisiin Hoosianna-huutoihin. Hoosianna oli kuninkaallinen tervetulotoivotus. Sen huutaminen Jeesukselle osoittaa, että kansa oli valmis kruunaamaan Jeesuksen kuninkaakseen.

Jeesuksen tie tuli kuitenkin olemaan toisenlainen. Hänen rakkaudentäyteinen tiensä tuli myöhemmin johtamaan ristille, jolla hän sovitti koko maailman pahat teot ja synnit. Jeesus ei etsinyt kunniaa itselleen, vaan oli tullut toteuttamaan lähettäjänsä, taivaallisen Isän tahdon.

Tällainen tie siis odotti Jeesusta, sillä hän ei ollut mikä tahansa tavallinen maallinen kuningas. Hän oli Jumalan Poika, joka oli tullut Pelastajaksi tähän maailmaan. Taivaallisen Isän tahdon tuntien Jeesus tiesi kohtalonsa jo ennakolta.

Mutta kuunnelkaamme tarkemmin tuota Hoosianna-huutoa. Kuuletko sen? Hoosianna, hoosianna, hoosianna.

Liity minun kanssani toistamaan tuota kaunista sanaa Hoosianna. Kuiskataan sitä ensin. Hoosianna, Hoosianna. Hoosianna. Ja sitten haluamme sanoa sen Jeesukselle kovempaa. Hoosianna. Hoosianna. Hoosianna.

Mitähän tuo Hoosianna oikein tarkoittaa? Se on pyyntö, oikeastaan rukous, joka tarkoittaa ”oi auta” tai ”pelasta”. Kansa siellä Jerusalemin kaduilla ja me heidän mukanaan siis pyysi ja rukoili Jeesukselta apua.

Hoosianna on sellainen iloinen avunpyyntö. Sellainen rukous, jossa avun pyytäjä jo kiittää siitä avusta, jonka Jeesus-Messias on antava.

Me olemme siis olleet ajatuksissamme ja mielikuvituksessamme siellä Jerusalemin kaduilla ja kujilla. Pyydän sinua nyt taas sulkemaan silmäsi hetkeksi.

Nyt siirrymme taas takaisin tänne Rovaniemen upeaan kirkkoon. Olipa hienoa toivottaa Jeesus siellä Jerusalemin kaduilla tervetulleeksi Hoosianna-avunpyyntörukouksen sanoin.

Mutta tiedätkö ystäväni! Aina ei ole helppo pyytää apua edes toiselta ihmiseltä, saati sitten Jeesukselta. Saatamme pelätä, että avun pyytäminen olisi heikkouden merkki. Mutta todellisuudessa asia on päinvastoin.

Kääntyminen toisen ihmisen puoleen, avun pyytäminen ja avun antaminen ovat suurenmoisia asioita, jotka voivat aloittaa aivan uuden vaiheen ihmisten välillä: aviopuolisoiden välillä tai lasten ja vanhempien välillä tai työtoverien välillä. Älkäämme siis arastelko pyytää ja antaa anteeksi.

Mutta ennen muuta Jeesus on suuri auttaja, pelastaja ja anteeksi antaja. Hän suorastaan odottaa meidän suustamme Hoosianna-avunpyyntörukousta. Hän odottaa pääsevänsä auttamaan meitä. Jeesus odottaa pääsevänsä antamaan meille meidän syntimme anteeksi.

Täällä Rovaniemen kirkon alttariseinällä on kuva Jeesuksesta. Taiteilija on maalannut Jeesuksen tuohon suuren maalauksensa keskelle. Jeesus kävelee siinä meitä kohtia. Jeesuksen hahmo on rakkaudellinen ja hänen kätensä on siunaavassa asennossa.

Olkoon tuo Rovaniemen alttarimaalaus kuva siitä, että Jeesus tahtoo tulla lähelle meitä kaikkia. Jeesus rakastaa meitä jokaista, pientä ja suurta, ja siksi hän haluaa olla aivan meidän lähellämme. Me saamme joka hetki pyytää Jeesuksen apua ja luottaa siihen, että hän auttaa meitä ja armahtaa meitä.

Ystäväni! Jeesus tahtoo olla kanssamme myös nyt, kun nyt aloitamme joulun odotuksen. Hän ei tahdo joutua sivurooliin sinun jouluvalmisteluissasi, vaan tahtoo olla elämäsi keskus. Jeesus tahtoo olla sinulle tärkeä.

Jeesus tahtoo tulla elämäämme ja valmistaa sinne todellisen joulun. Pidetään, ystävät, sydämemme ovi avoimena Jeesukselle.