Johdantopuhe kirkkoherra Vesa-Tapio Palokankaan virkaan asettamisen messussa 14.8.2022

Rakkaat seurakuntalaiset, olemme kokoontuneet viettämään juhlamessua tänne Muhoksen kirkkoon. Asetamme tässä messussa virkaansa teidän seurakuntanne uuden kirkkoherran Vesa-Tapio Palokankaan. Virkaan asettamisen teemme apostolisen perinteen mukaisesti kätten päälle panemisella ja rukouksella.

Vesa-Tapio, sinä siirryt palvelemaan Muhoksen seurakuntaa Vaalan seurakunnasta, jota olet palvellut noin yhdeksän vuotta. Muhoksen seurakunta on Vaalan seurakuntaa suurempi yhteisö. Tämä kirkkoherran tehtävän vastaanottaminen Muhoksen seurakunnasta on myös sinulle askel entistä suurempaan vastuuseen. Saat kuitenkin luottaa siihen, että tämä seurakunta ottaa sinut vastaan ja uskon, että monet kantavat sinua ja sinun työtäsi rukouksissaan.

Haluan tervehtiä sinua Vesa ja koko seurakuntaa tänään Sananlaskujen kirjan jakeella, joka on tämän sunnuntain Vanhan testamentin lukukappaleesta:

Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta – kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun. (Sananl. 3:3)

Tämä jae viittaa tämän sunnuntain kristilliseen aiheeseen, joka on ”uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa” (10. su helluntaista).

Vesa, tunnen sinut uskollisena kirkon palvelijana. Sananlaskujen kirja muistuttaa meitä kaikkia uskollisuuden ja laupeuden tärkeydestä osana kristillistä elämää, joka on seurakunnankin perusta. Uskollisuutemme voi kohdistua pieneen tai suureen. Usein Raamatusta nostetaan sanapari ”vähässä uskollinen” esimerkiksi meille kaikille. Joka on vähässä uskollinen, hänen uskollisuuteensa voi kuitenkin yleensä luottaa suuremmissakin asioissa.

Laupeus on niin ikään puhutteleva vanha kristillinen sana. Vastikään valmistunut UT2020-Uuden testamentin käännös käyttää laupiaasta yksinkertaisesti sanaa hyväsydäminen. Älkäämme siis unohtako hyväsydämisyyttä, muistuttaa meille tuo Sananlaskujen kirjan jae.

Hyväsydämisyys ja uskollisuus ovat keskeistä seurakunnan elämän perustaa. Ne ovat mielestäni jo itsessään Jumalan lahjoja elämässämme. Hyväsydämisyys ja uskollisuus tuottavat hyvää hedelmää, kun niiden varassa eletään Jumalan valtakuntaa jo tässä ja nyt todeksi.

Tietystikään hyväsydämisyyden ei kuulu tarkoittaa hyväuskoisuutta tai sinisilmäisyyttä. Ne eivät ole hyvän johtajankaan ominaisuuksia. Mutta ilman hyvää sydäntä ei seurakunta kuitenkaan rakennu. Seurakunnassa rakennamme Kristuksen esimerkin perustalle. Seurakunta on tarkoitettu keskinäisen rakkauden yhteisöksi.

Vesa-Tapio, kirkkoherran virka Muhoksenkin seurakunnassa on kuitenkin myös ihmisen kokoinen tehtävä. Haluan rohkaista ja tukea sinua virkasi hoidossa. Toivon myös, että seurakuntatyön uskollisen hoitamisen rinnalla uskallat huolehtia myös jaksamisesta ja omasta henkisestä ja hengellisestä kuten myös ruumiillisesta virkistyksestäsi. Tahdon rukoilla sinulle voimaa palvella seurakuntaasi ja luottamusta Jumalan hyviin lupauksiin.

Hyvät seurakuntalaiset, luottamushenkilöt, vapaaehtoiset ja työntekijät. Ottakaa Vesa-Tapio hyväsydämisesti vastaan teidän kirkkoherraksenne. Tukekaa häntä ja kaikkia muitakin Muhoksen seurakunnan työntekijöitä heidän monissa palvelutehtävissään. Kutsun teitä rukoilemaan Vesa-Tapion ja hänen läheistensä puolesta omissa rukouksissanne.