Piispa Jukka Keskitalon tervehdys uskontojen rauhankävelyyn Oulussa 2023

Hyvät oululaiset ja uskontojen rauhankävelyyn osallistujat,

Tänä vuonna uskontojen rauhankävely haluaa nostaa esiin ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta toinen toisiamme kohtaan. Kaikki tosi uskonnot ovat rakentamassa sisaruutta ja veljeyttä ihmisten kesken. Uskonnot opettavat meitä katsomaan omaa kapeaa paikkaamme laajemmalta tätä Jumalan maailmaa.

Kristinuskossa sanoitamme jokaisen ihmisen jakamattoman ihmisarvon sanomalla, että jokainen ihminen on Jumalan kuva. Jokaisessa ihmisessä on Jumalan jälki ja mahdollisuus elämän syvään kokemiseen. Tämä elämän syvyysulottuvuus on läsnä jokaisessa ihmisessä. Elämään kuuluu paljon silmillemme näkymätöntä ja järjellemme käsittämätöntä, ja kuitenkin voimme luoda siihen turvallisen suhteen.

Jaettu ihmisyys on avain ymmärrykseen, ystävällisyyteen ja vieraanvaraisuuteen toisia ihmisiä kohtaan. Olkaamme rohkeita kohdatessamme toisia. Tavoitelkaamme aitoutta ja vilpittömyyttä. Tarjotkaamme apua sitä tarvitseville. Samasta ihmisyydestä olemme itsekin osallisia ja oikeutettuja ihmisarvoiseen kohteluun.

Myös viimeaikaiset tapahtumat Israelissa ja palestiinalaisalueilla nostavat jälleen voimakkaasti esiin tarpeen kansojen, uskontojen, katsomusten ja kulttuurien rauhanomaiselle rinnakkaiselolle ja vieraanvaraisuudelle.

”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret.” 5. Moos. 33: 27

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa
Suomen evankelis-luterilainen kirkko