Puhe Ulkosuomalaisparlamentin istunnon avajaishartaudessa 10.6.2021

Hyvä ystävä ulkosuomalaisparlamentin yhteisössä maailmalla! Olemme virtuaalisesti koolla ulkosuomalaisparlamentin istunnon avajaishartaudessa, jonka toteuttamisesta vastaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyö. Olen Jukka Keskitalo, Oulun hiippakunnan piispa. Koska olen Oulun piispan viran ohella myös ulkosuomalaistyön neuvottelukunnan puheenjohtaja, minua kutsutaan myös ulkosuomalaisten piispaksi. On hienoa, että juuri sinä tulit mukaan tähän hetkeen. Tämä on tehty sinua varten.

Luen viikon evankeliumitekstistä UT2020 käännöksestä tutun kohdan Matteuksen evankeliumin 13. luvusta (jakeet 44-45). ”Taivaiden valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän piilotti sen uudelleen. Sitten hän meni iloissaan myymään koko omaisuutensa ja osti sen pellon. Taivaiden valtakuntaa voi ajatella myös näin: Kauppias etsi kauniita helmiä. 46 Kun hän löysi yhden hyvin arvokkaan helmen, hän meni ja myi koko omaisuutensa ja osti tuon helmen.”

Jeesus kuvasi taivasten valtakuntaa monilla tavoilla. Usein hän käytti vertauksia. Jeesuksen mukaan taivasten valtakunta on esimerkiksi kuin suuri verkko, joka kerää erilaisia kaloja. Hän sanoi myös, että taivasten valtakunta on kuin hapate, joka hapattaa koko taikinan. Tässä lukemassani tekstissä Jeesus vertaa taivasten valtakuntaa peltoon kätkettyyn aarteeseen.

Aarre! Mikä mahtaa olla sinun aarteesi? Mikä on se asia, jota pidät kaikkein arvokkaimpana asiana elämässäsi? Mikä on se asia, jonka olet löytänyt ja jota rakastat ja jota haluat vaalia ja josta et koskaan haluaisi luopua? Moni meistä saattaisi kysyttäessä sanoa, että kaikkein tärkein asia elämässä eli aarre on vaikkapa läheiset ihmiset tai terveys. Itsekin voisin sanoa niin, sillä ovat läheiset ja terveys todella tärkeitä asioita, joiden arvon huomaa viimeistään sitten, kun on sen menettänyt.

Jeesuksen peltovertaus haluaa nyt kuitenkin korostaa taivasten valtakunnan merkitystä. Vertaus antaa ymmärtää, että juuri taivasten valtakunta on kaikkein tärkein asia ihmisen elämässä. Mistä tämä käy ilmi? No siitä, että löydettyään aarteen pellosta, jota mies ei vielä omista, hän kätkee ensin aarteen takaisin maahan ja mene ja myy koko omaisuutensa voidakseen ostaa pellon ja saadakseen aarteen itselleen. Hän on siis valmis luopumaan kaikesta muusta saadakseen aarteen itselleen. Jeesus haluaa osittaa, että näin meidänkin tulisi toimia saadaksemme tärkeimmän aarteen, taivasten valtakunnan ja uskon aarteen itsellemme.

Tapaamme Jeesuksen vertauksessa myös kauppiaan, joka satsaa kaiken eli sijoittaa koko omaisuutensa yhteen arvokkaaseen helmeen. Ihan niin kuin äskeisessä vertauksessa aarre, tässä helmi on Jumalan valtakunnan symboli. Ne teistä, jotka olette harrastaneet osakesijoittamista tiedätte, että sijoitusneuvojat opastavat yleensä hajauttamaan sijoitukset riskien pienentämiseksi. Jos yhden yrityksen osakkeen arvo laskee, niin vahinko ei ole niin suuri, jos vastaavasti muiden osakesijoitusten arvo nousee. Jeesuksen vertauksessa kauppias ei noudata tällaista sijoitusstrategiaa. Ei, vaan hän satsaa kaiken ostaakseen yhden kallisarvoisen helmen. Näin tärkeä on taivasten valtakunta Jeesuksen mukaan.

Käännetäänpä vielä lopuksi kysymyksenasettelu toisin päin. Mikähän mahtaa olla Jumalalle kaikkein arvokkain asia? Mikä mahtaa olla Jumalan aarre? Me emme tietenkään pääse tätä Jumalalta itseltään kysymään. Mutta Uuden testamentin pohjalta rohkenisin vastata, että Jumalan kallein aarre olet juuri sinä. Jumala oli valmis luopumaan rakkaimmastaan eli ainoasta Pojastaan, jotta me saisimme iankaikkisen elämän; jotta me saisimme tulevaisuuden ja toivon. Ja kaikki sen vuoksi, että me pienet ihmiset, Jumalan luomat luomukset olemme hänelle niin tärkeitä.

Päätän sitaattiin psalmista 139, joka kertoo kuinka tärkeitä aarteita me olemme Jumalalle: ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten. Äitini kohdussa olet minut punonut. Minä ole ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.”