Johdantopuhe Oulaisten seurakunnan piispantarkastuksen juhlamessussa 24.10.2021, 22. sunnuntai helluntaista (Reformaation päivä)

Rakkaat kristityt, olemme kokoontuneet Jumalan kasvojen eteen tänä kauniina alkutalven sunnuntaina. Vietämme juhlamessua piispantarkastusviikonlopun merkeissä. Meillä on tänään paljon aihetta kiitokseen. Kiitämme Oulaisten seurakunnasta, joka on rakas hengellinen koti tämän kaupungin ihmisille. Kiitämme myös tästä upeasta Oulaisten kirkosta, joka on juuri saanut uuden paanukaton. Sydämellinen kiitos seurakunnan luottamushenkilöille merkittävästä investointipäätöksestä tähän kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kirkkoon. Suuri kiitos talkoolaisille ja paanukaton toteuttaneille ammattilaisille.

Olen nyt kolmatta päivää suorittamassa piispantarkastusta täällä Oulaisten seurakunnassa. Kaiken kaikkiaan tämä on toinen vierailuni piispana Oulaisissa. Ensimmäinen kerta oli kevättalvella 2019 seurakunnan 150-vuotisjuhlan merkeissä. Nämä kolme päivää Oulaisissa ovat olleet todella antoisia. Olen saanut tutustua seurakuntaan ja kaupunkiin ja tavata paljon ihmisiä. Kiitos jokaisesta kohtaamisesta.

Piispantarkastus on kristillisen kirkon alkuaikoihin juurensa ulottava tapa, jossa hiippakunnan piispa vierailee seurakunnassa sitä tarkastaen, tukien ja rohkaisten. Tuo tehtävä on ollut silmieni edessä myös näiden päivien aikana. Tarkastaa, tukea ja rohkaista.

Piispantarkastuksen työmenetelmät toki ovat uudistuneet vuosien varrella. Nykyään mukana on vahvasti työyhteisön kehittämisen ja strategian näkökulma sekä verkostoituminen paikkakunnan elämään. Painotus on yhä enemmän taakse jääneiden asioiden analysoimisen sijasta eteenpäin katsomisessa. Siis sen yhdessä pohtimista, mihin tässä tapauksessa Oulaisten seurakunnan kannattaa seuraavien vuosien aikana suunnata painopistettä, jotta Kristuksen kirkolleen antama tehtävä tulisi tässä kaupungissa mahdollisimman hyvin hoidetuksi. Tässä mielessä hyvin tärkeitä ovat olleet keskustelut seurakunnan tilanteesta ja tulevaisuudesta luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa.

*

Tämän sunnuntain teema kirkkovuodessa on ”Uskon perustus”. Vietämme tänään reformaation päivää, jolloin Raamatun tekstit valaisevat uskonpuhdistuksen keskeisiä löytöjä. Tänäänkin meidän on hyvä muistaa ja tiedostaa, että Jumala antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen. Reformaattori Martti Luther oli yksi niistä kirkon historiassa vaikuttaneista henkilöistä, joiden kautta Jumala on tätä uudistavaa työtä tehnyt. Emme saa kuitenkaan katsella vain menneeseen, vaan rukoilla, että Jumala antaisi uudistuksen ja herätyksen aikoja myös nyt ja tulevaisuudessa.

Tämän reformaation päivän psalmitekstissä (Ps. 46: 2-3) ovat sanat:

”Jumala on turvamme ja linnamme,
auttajamme hädän hetkellä.
Sen tähden emme pelkää.”

Tuohon Jumalan sanan kohtaan sisältyy valtavan suuria lupauksia sekä yksilön että seurakunnan ja koko kristillisen kirkon näkökulmasta. Moni ihminen on Martti Lutherin tavoin etsinyt elämänsä kriiseissä armollisen Jumalan kasvoja. Lutherille polttava kysymys oli se, että hän oli ajautunut epätoivoon, kun hän yritti miellyttää Jumalaa hyvillä töillään ja kieltäymyksillään saamatta kuitenkaan sielulleen rauhaa. Monelle tämän ajan ihmiselle polttava kysymys saattaa liittyä elämä mielekkyyden ja merkityksen puutteeseen aineellisesta hyvinvoinnista huolimatta. Eritoten monelle nuorelle suurta tuskaa voi aiheuttaa luomakuntamme ja elinympäristöämme tulevaisuuden yllä leijuvat globaalit uhat.

Kuinka vapauttavaa onkaan kuulla näiden elämänkysymysten keskellä sanat ”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä”. Jumala ei hylkää meitä, vaikka joskus pienestä ihmisestä niin voi tuntuakin. Olipa hätämme sitten omaa sielunhätäämme tai huolta luomakunnan tulevaisuudesta tai mistä tahansa muusta kysymyksestä, on olennaista, että Jumala on kanssamme. Hän on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä. Sen vuosi meidän ei tarvitse pelätä, kuten psalminkirjoittajakin sanoo.

Sama pätee seurakuntaan ja koko kirkkoonkin, ja sen tulevaisuuteen. Jumala on luvannut olla omiensa kanssa kaikki päivät maailman loppuun asti. Tämä on olennainen kysymys näin piispantarkastuksessa, kun mietimme suunnitelmia ja strategioita Oulaisten seurakunnan tulevaisuuden varalle. Meidän on ihmisinä ja kristittyinä syytä tehdä kaikki voitavamme, oltava aktiivisia ja käytettävä luovuuttamme – rakennettava tulevaisuutta. Työ ja toimemme on kuitenkin turhaa, ellei Jumala anna sille siunaustaan.

Siksi Oulaisten seurakunnan tulevaisuuden suunnitelmat saavat aivan erityisen luonteen ja leiman, kun sovellamme psalmintekstiä siihen näin: Jumala on Oulaisten seurakunnan ja jokaisen sen jäsenen turva ja linna, auttaja hädän hetkellä. Sen tähden emme pelkää. Näin te saatte täällä Oulaisissa omistaa kohdallenne Jumalan lupaukset. Kun näin ajattelemme, saamme luottaa siihen, että seurakunnan ja kirkon tulevaisuus on hyvä ja valoisa, koska se ei ole meidän ihmisten varassa oleva tulevaisuus, vaan Jumalan antama tulevaisuus.