Kuusamon seurakunnan piispantarkastuksen päätösmessu 20.2.2022

Rakkaat veljet ja sisaret. Olemme kokoontuneet pyhään messuun Jumalan kasvojen eteen ylistämään hänen hyvyyttään, kuulemaan Jumalan sanaa ja rukoilemaan sekä vastaanottamaan Herran Pyhän ehtoollisen.

Haluan tervehtiä teitä katkelmalla tämän sunnuntain Vanhan testamentin tekstistä Jesajan kirjan luvusta 55:

Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa vaan kastelevat maan, joka hedelmöityy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän.

Olen nyt kolmatta päivää suorittamassa piispantarkastusta täällä Kuusamon seurakunnassa. Piispantarkastus on kristillisen kirkon alkuaikoihin juurensa ulottava tapa, jossa seurakuntaa laajemman kirkollisen alueen kaitsija eli hiippakunnan piispa vierailee seurakunnassa sitä tarkastaen.

Edellinen piispantarkastus on Kuusamossa ollut vuonna 2010. Onneksi minullakin on ollut tilaisuus vierailla Kuusamon seurakunnassa jo aiemminkin, Ristikankaan uurnalehdon vihkimisen yhteydessä sekä Kuusamon kirkon 70-vuotisjuhlan ja piispainkokouksen merkeissä viime elokuussa.

Piispantarkastuksen työmenetelmät toki ovat uudistuneet vuosien varrella. Olen niitä itsekin halunnut uudistaa. Nykyään mukana on vahvasti työyhteisön ja johtamisen kehittämisen ja strategian näkökulma.

Painotus on yhä enemmän taakse jääneiden asioiden analysoimisen sijasta sen pohtimisessa, mitä seurakunnalle kuuluu nyt ja ennen kaikkea tulevaisuudessa. Siis sen yhdessä pohtimista, miten tässä tapauksessa Kuusamon seurakunnan kannattaa seuraavan vuosikymmenen aikana kehittää toimintaansa, jotta Kristuksen kirkolleen antama tehtävä tulisi mahdollisimman hyvin hoidetuksi.

Piispantarkastuksen perjantai oli vierailuja seurakunnan yhteistyökumppaneiden luona, kuten tapaamisissa koululla sekä kaupungin ja Kuusamon yrittäjien kanssa. Illan päätteeksi vietimme iltapalvelusta Käylän rajaseutukirkossa. Lauantaina kävin keskusteluja työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. Tänään sunnuntaina vietämme seurakunnan yhteistä juhlapäivää messussa Jumalan sanan kuulemisen ja Herran Pyhän ehtoollisen vieton ympärillä.

Tänään on toinen sunnuntai ennen paastonaikaa, jolloin kirkkovuoden aiheena on Jumalan sanan kylvö. Tuskinpa voisi olla Jumalan sanan kylvöä otollisempaa teemaa, kun mietimme kirkon ja seurakunnan perustehtävää ja tulevaisuutta.

Jeesus on itse lähettänyt seuraajansa Julistamaan Jumalan valtakuntaa ja viemään evankeliumin ilosanomaa kaikkien ihmisten ulottuville. Sitä myös Kuusamon seurakunta on tehnyt ja tekee eri muodoissa. Totta kai jumalanpalvelus ja sen saarna on sanan kylvöä, mutta sitä tapahtuu kaikissa muissakin seurakunnan toimintamuodoissa.

Esimerkiksi kirkkomusiikki on mitä suurimmassa määrin sanan julistusta. Usein on vieläpä niin, että laulettu sana painuu syvemmälle sydämiimme kuin puhuttu sana. Lasten ja nuorten parissa tehtävä työ on myös sanan kylvöä kullekin ikäluokalle ominaisella tavalla. Diakoniatyö on useinkin tekojen evankeliumi, jolloin sana saa rakkauden tekojen muodon. Lähetystyö on Jumalan armon sanan viemistä kaikille niille, jotka eivät ole sitä vielä kuulleet tai joille Jumala ei enää ole elävää todellisuutta.

Meitä kehotetaan siis seurakuntana ja kristittyinä kylvämään ahkerasti Jumalan sanan siementä. Kylväjä ei kuitenkaan voi taata siemenen itämistä ja kasvua. Yksin Jumala saa aikaan sen, jos sana saa aikaan sydämen uskoa. Sitä juuri korostaa tuo lukemani Jesajan kirjan katkelma:

Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa vaan kastelevat maan, joka hedelmöityy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän.

Jumala itse vastaa sanan vaikutuksesta. Hän tekee työtään ihmisten sydämissä. Jumalan sanan ei palaa tyhjänä, vaan toteuttaa sen, mitä varten se on lähetetty.

Tämä luottamus Jumalan sanan voimaan antaa myös levollisuutta meille kristityille ja seurakunnalle. Niin usein me omassakin kirkossa huolehdimme ja luemme otsa rypyssä tilastoja, ikään kuin Jumalan valtakunnan työ olisi meidän varassamme. Jos se olisi, niin meillä olisikin aihetta olla otsa rypyssä ja huolissamme.

Me saamme kuitenkin luottaa Kuusamon seurakunnassa ja koko kirkossamme siihen, että Jumala antaa sen kasvun, jonka hän hyväksi näkee. Meidän osamme on olla uskollisia kylväjiä.