Piispa Jukka Keskitalon saarna Puolustusvoimien alueellisessa kirkkojuhlassa Oulun tuomiokirkossa 30.11.2022

 

Joh. 14: 25-27

»Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut. »Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.

Hyvät puolustusvoimien Rauha-kirkkojuhlan osanottajat.

Tämän kirkkojuhlan aiheessa on vain yksi sana. Sana, joka uskoakseni herättää tunteita aivan jokaisessa. Sana, jonka ajankohtaisuus on myös kasvanut tämän kuluvan vuoden aikana. Sana, jonka turvaamiseksi Suomen Puolustusvoimatkin on olemassa. Sana, joka tarkoittaa niin ulkoisia olosuhteita kuin sisäistä mielentilaa. Rauha on välttämätön ihmisten hyvinvoinnille. Rauha ei ole itsestäänselvyys. Rauha on jotakin, jonka puolesta me kaikki joko toimimme tai emme toimi.

Rauhan on rikkonut vuonna 2022 erityisesti Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota naapurikansaansa Ukrainaa kohtaan. Rauhan ja oikeudenmukaisuuden palauttaminen on välttämätöntä tässäkin maailmantilanteessa.

Rauha ihmisten ja kansojen välillä edellyttää sitä, että rauha on oikeudenmukainen. Sen tähden oikeudenmukaisuus on välttämätön osa oikeaa rauhaa. Oikeudenmukaisuus, josta on joskus sanottu, että se on rakkauden yhteiskunnallinen muoto. Oikeudenmukaisuudelle voi rakentua kestävä rauha. Oikeudenmukaisuus on toisaalta lain ja järjestyksen mukaisuutta, toisaalta se jäsentyy ja määrittyy vuorovaikutuksessa ihmisten kesken. Siksi sitä täytyy usein yhdessä myös etsiä.

Vain sellainen rauha voi olla kestävä, jonka rakentamisessa etsitään oikeudenmukaisuutta kaikkia kohtaan. Rauha vaatii meiltä sitoutumista. Se vaatii meiltä vilpitöntä halua nähdä myös omat heikkoutemme ja oma pahuutemme. Se vaatii omien rikkomaan pyrkivien voimiemme hallitsemista, myös meissä jokaisessa ihmisessä.

Matteuksen evankeliumin vuorisaarnassa Jeesus julistaa autuaaksi seitsemän ominaisuutta. Autuaita ovat hengessään köyhät, murheelliset, kärsivälliset, ne joilla on oikeudenmukaisuuden nälkä ja jano, ne jotka toisia armahtavat. Autuaita ovat puhdassydämiset. Autuaita ovat rauhantekijät. Nämä kaikki ovat aivan todellisia inhimillisiä ominaisuuksia. Sellaisia, jotka voivat näkyä teoissamme. Tai olla näkymättä. Rauhan tekijä on tämän luettelon lopussa. Voi ajatella, että se tavallaan summaa koko luettelon. Rauhan tekijä on sisäistänyt monta rauhaan ja hyvään elämään kuuluvaa piirrettä.

Äsken luetussa evankeliumissa Jeesus kutsuu sisäiseen rauhaan. Ja enemmänkin, hänessä voimme oppia tuntemaan tuon sisäisen rauhan. Sitä rauhaa ei maailma sattumanvaraisine ilmiöineen voi antaa. Ulkoiset levottomuudet eivät vie mukanaan sisäistä rauhaa, joka voi syntyä Kristuksen tuntemisen kautta.

Kristus tiesi seuraajiensa joutuvan koettelemuksiin, kun hän on lähtenyt pois. Siksi hän lupaa Johanneksen evankeliumissa seuraajilleen Puolustajan. Tuon Puolustajan olemme oppineet tuntemaan Pyhänä Henkenä, joka antaa meille viisaita sanoja ja tekoja tiukan paikan tullen.

Jumalan toiminta Jumalan pelastushistoriassa on rauhan ja pelastuksen tuomista maailmaan. Rauha ja pelastus ovat Jumalan pelastushistoriassa selvästi jotakin yksilöä suurempaa, vaikka me ehkä protestanttisilla silmälaseillamme saatamme joskus korostaa yksilön pelastusta. Jumalan suunnitelmat ovat suunnitelmia rauhan tuomiseksi. Jumalan puhuttelun kautta herää aito toivo, ja epätoivolle tulee vaihtoehto. Vaikka Jumalan puhuttelu voi samalla olla ihmiselle kova paikka.

Jumala lupaa myös sydämen rauhan. Se on sisäistä rauhaa Jumalan kanssa. Se on oma paikka Jumalan maailmassa. Se on rauhallinen mieli. Siinä Jumala kutsuu meidät sovintoon itsensä ja toinen toistemme kanssa. Usko luo turvaa ihmisen elämään. Se on tärkeää, koska silloin on kykenevä myös siirtämään huomiota pois omasta elämästä lähimmäisiin ja heidän palvelemiseensa.

Meidän tulee säilyttää toivo tässäkin ajassa ja toimia myös sen airuena, kuljettamassa sitä edellä ja niin että muutkin voivat rohkaistua siitä. Virren 600 sanoin: ”Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa, / tyyneksi, lämpimäksi liekki luo. / Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. / Jää keskellemme, Kristus rauha tuo.”