Johdantopuhe Karjasillan seurakunnan piispantarkastuksen messussa 22.9.2019

”Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä nimellesi, Korkein.” Ps. 92:2

Tällä psalmin sanalla tervehdin teitä, rakkaat veljet ja sisaret Kristuksessa. Olen nyt kolmatta päivää suorittamassa piispantarkastusta täällä Karjasillan seurakunnassa. Piispantarkastus on kristillisen kirkon alkuaikoihin juurensa ulottava tapa, jossa seurakuntaa laajemman kirkollisen alueen kaitsija vierailee seurakunnassa sitä tarkastaen, tukien ja rohkaisten.

Tuo tehtävä on ollut silmieni edessä myös näiden päivien aikana. Tarkastaa, tukea ja rohkaista.

Piispantarkastuksen työmenetelmät toki ovat uudistuneet vuosien varrella. Olen niitä itsekin halunnut uudistaa. Mukana on vahvasti työyhteisön kehittämisen ja strategian näkökulma. Painotus on yhä enemmän taakse jääneiden asioiden analysoimisen sijasta eteenpäin katsomisessa. Siis sen yhdessä pohtimista, mihin tässä tapauksessa Karjasillan seurakunnan kannattaa seuraavan vuosikymmenen aikana suunnata painopistettä, jotta Kristuksen kirkolleen antama tehtävä tulisi mahdollisimman hyvin hoidetuksi.

Kun piispantarkastuksen perjantai ja lauantai ovat olleet vierailuja ja keskusteluja työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa, niin tänään sunnuntaina vietämme seurakunnan yhteistä juhlapäivää.

Siksi tuo tämän sunnuntain johdantolauseke ”Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä nimellesi, Korkein” on niin ajankohtainen. Tänään on juhlan ja kiitoksen päivä. Meillä on paljon aihetta kiittää sekä omassa ja läheistemme että Karjasillan seurakunnan elämässä.

Olen pannut merkille, että Karjasillan seurakunta on monin tavoin ja monissa kanavissa esittänyt kutsua myös tähän messuun. Olet saattanut nähdä ilmoituksen ja kutsun seurakuntalehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Mikä hienointa, olet vastannut kustuun myöntävästi ja tullut tänne kirkkoon.

Vieläkin suurempi kutsu on kuitenkin se kutsu Jumalan valtakuntaan, jonka Vapahtajamme Jeesus esitti niin monessa yhteydessä maallisen elämänsä aikana.

”Tule ja seuraa minua” lienee konkreettisin Jeesuksen kutsuista Jumalan valtakuntaan. Kristuksen seuraamiskutsuun vastaaminen ei ole kuitenkaan vain kerran elämässä tapahtuva asia, vaan jokapäiväistä kilvoitusta ja Jumalan armon varaan jäämistä.

Kun näin tekee, voi kokea todeksi psalmin 18 sanan: ”Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen”. ”Tie” ja ”vapaus” ovat sanoja, jotka hyvin konkreettisella tavalla kuvaavat Jumalan valtakunnan todellisuutta. Jumalan valtakunta on jo läsnä keskellämme todellisuutena, joka koko ajan saa muotoa meissä, kun seuraamme Kristusta. Jumalan valtakunta on olemukseltaan juuri vapautta, iloa ja rauhaa, koska Kristus on tehnyt meidät vapaiksi. Tästä saamme tämän sunnuntain aiheen ”kiitollisuus” hengessä tuoda kiitoksen Jumalalle.

Vastatkaamme siis tänäänkin myöntävästi kiitoksen kanssa Jumalan valtakunnan kutsuun. Tuo kutsu konkretisoituu tänään messussa kutsuna armon osallisuuteen ehtoollispöydässä. Ehtoollisen sakramentissa Jumalan valtakunnan todellisuus välähtää esiin aivan erityisellä tavalla ja ennakoi sitä suurta ateriaa, jota kerran vietetään kirkkaudessa. Avaa siis tänään sydämesi Jumalan Sanalle ja saat huomata, että sinun eteesi avataan tie, joka vie sinut vapauteen ja kiitollisuuteen.