Piispa Jukka Keskitalon johdantosanat Pyhäjärven kirkon 125-vuotisjuhlamessussa 30.10.2022
Pyhäjärven kirkko. Kuva: Mirva Ahola.

Rakkaat kristityt. Tervetuloa Pyhäjärven kirkon messuun, jossa juhlistamme tämän kirkon 125-vuotista taivalta. Vietämme tätä messua 21. sunnuntaina helluntaina, jolloin kirkkovuoden aiheena on ”Jeesuksen lähettiläät”.

Tämä Pyhäjärven kirkko on nähnyt paljon. Tänne on tultu sanan kuuloon. Alttarin äärellä on polvituttu Herran pyhälle ehtoolliselle. Täällä on päästy ripille, täällä on kastettu, vihitty avioliittoon ja siunattu viimeiselle matkalle. Tämän kirkon ohella teillä on toinenkin kirkko, Pyhän Annan kirkko, joka palvelee kuntakeskuksessa seurakuntaa.

Voin kuvitella, että tämä Pyhäjärven pääkirkko on teille seurakuntalaisille hyvin rakas. Tänään, tässä juhlamessussa, julkistetaan virallisesti tämän kirkon nimi. Tästä eteenpäin Pyhäjärven kirkko kantaa nimeä Pyhän Ristin kirkko. Näin on kirkkoneuvosto ja kirkkovaltuusto päättänyt.

Kuinka hyvä ja uskomme kannalta keskeinen nimi tuo Pyhän ristin kirkko onkaan. Risti on ollut tämän alueen ihmisten elämässä läsnä vuosisatoja.

Pyhäjärvisten perinne- ja paikkatietojen mukaan muuan munkki Pietari olisi vieraillut Pyhäjärvellä ja pystyttänyt ristin rantakalliolle saaren eteläpäähän, joka jo vanhastaan tiedettiin kalastajien kokoontumispaikaksi ja hyväksi kala-apajaksi.

On mahdollista, että tuo munkki Pietari on ollut Rauman vanhasta fransiskaaniluostarista, jossa oli Pyhän Ristin kirkko jo 1400-luvulta lähtien. Tuo Pyhän Ristin kirkko on nykyisinkin Rauman seurakunnan pääkirkko. Pyhän ristin kirkko on ylipäänsä perinteinen kristillisen kirkon nimi. Rauman lisäksi sen nimisiä kirkkoja on Suomessa Iisalmessa ja Kuusamossa.

Täällä Pyhäjärven kirkossa oli alun perin myös tässä alttaritaulun kohdalla honkaristi – aina vuoteen 1945 saakka, jolloin Ilmari Virkkala maalasi tämän alttaritaulun. Joten Pyhäjärven rantakallion lisäksi risti on seisonut myös täällä alttarin takana kertomassa, missä merkissä täällä ollaan koolla.

Voin siis onnitella Pyhäjärven seurakunnan päättäjiä, jotka ovat päätyneet nimeen Pyhän Ristin kirkko. Sen nimen siis tänään tässä juhlamessussa tälle kirkolle annan ja julkistan. Tervetuloa siis, veljet ja sisaret, messuun Pyhän Ristin kirkkoon.