Puhe valtionhallinnon ekumeenisessa jouluhartaudessa Oulun tuomiokirkossa pe 17.12.2021

Tänä jouluna haluan toivottaa sinulle joulurauhaa. En tarkalleen tiedä, mitä mielessäsi juuri nyt liikkuu, mutta aavistelen, että sydämesi kaipaa rauhaa. Arvelen, että moni teistä on väsynyt tämän kuluttavan vuoden lopussa. Ehkä olet valmistellut jo joulua monin eri tavoin hankkimalla lahjoja, leipomalla ja siivoamalla. Ehkä jollakin on kaikki vielä tekemättä, vaikka jouluaattoon on enää viikko. Joulu tulee silti.

Monet perinteet vapauttavat meitä ottamaan vastaan joulun sanoman. Juuri jouluihin traditioita liittyykin valtavan paljon ja ne kantavat – jotenkin liittävät meidät mukaan sukupolvien ketjuun.

Oletko tarkemmin miettinyt oman perheesi jouluperinteitä? Mistä ne ovat tulleet? Muistatko jonkun perinteen jo lapsuudestasi, tai onko joulun vietossasi jotakin sellaista, jonka sinä ja perheesi olette ihan itse keksineet ja tuoneet osaksi teidän perheen jouluanne? Jos sallit, niin annan sinulle vinkin tällaisesta uudesta perinteestä. Oulun tuomiokapitulin pihalla on jouluseimi. Se on avoinna adventista loppiaiseen joka päivä. Ottakaa perinteeksi käydä tuolla seimellä yhdessä. Laulaa kenties sen äärellä teille rakas joululaulu.

Tämä valtionhallinnon ekumeeninen jouluhartaus on yksi perinne, jota on hyvä vaalia. Nyt saatte yhdessä työyhteisönä olla koolla joulun tärkeän sanoman äärellä. Sitä ei koskaan kyllästy kuulemaan, se on evankeliumin luonne. ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisten kesken, joita hän rakastaa”, julistavat enkelit jouluevankeliumissa. Ja rauhaa me toden totta kaipaamme tähän levottomaan maailmaan. Tarvitsemme rauhaa niihin sotiin, joita vielä käydään maailmassa. Samoin tarvitsemme rauhaa myös tänne Suomeen, tähän yhteiskuntaan, sen päättäviin elimiin, monenlaisiin kohtaamisiin ja erityisesti kärjistyneeseen keskusteluilmapiiriin.

Tällä viikolla sain vastaanottaa Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin seimen äärellä Betlehemin Rauhantulen. Se on sytytetty yli tuhat vuotta sitten ja se palaa nytkin Betlehemissä, kirkossa, joka on rakennettu Jeesuksen syntymäpaikalle. Tuo rauhantuli myös omalla valoisalla kielellään kertoo rauhan tärkeydestä ja rauhan merkityksestä. Partiolaisilla on sellainen perinne, että he kuljettavat rauhantulta mahdollisimman moniin paikkoihin joulun aikaan. Iloitsen, että Rauhantuli tuotiin minulle ja sitä kautta joulun sanoma luo kirkasta valoaan koko tähän laajaan Oulun hiippakuntaan. Jos sinulla on mahdollista, niin sytytä siellä oman pöytäsi ääressä nyt kynttilä. Katso hetki sen lepattavaa liekkiä ja ota vastaan tämän hartaushetken kautta joulun sanoma. Voit myös pohtia sitä, mikä on jouluun valmistautumisessa tai joulun vietossa kaikkein tärkeintä.

Mikä sitten on tärkeintä joulun vietossa? Tärkeintä on se, että avaamme sydämemme vastaanottamaan joulun sanoman. Tärkeintä on sisäinen valmistautuminen. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä, sillä kaiken muun tekee Hyvä Jumala. Kun ihminen hiljentyy seimen äärelle ja avaa sydämensä jouluevankeliumin tapahtumille, otetaan samalla vastaan suuri lahja. Rauha on lahja, se on Jumalan lahja ihmiselle.

Jeesusta sanotaan Rauhan ruhtinaaksi. Rauhan ruhtinas tuo mukanaan rauhan, joka ei ole vain rauhallinen mieli tai rauhallinen olo, vaan jotakin paljon syvempää. Se on rauhaa, jonka Jumalan rakkaus antaa sinulle.

Rauhan ruhtinas sinun joulusi siunatkoon.