Piispa Jukka Keskitalon johdantopuhe Päivi Helénin virkaan asettamisen messussa 29.10.23

Rakkaat seurakuntalaiset, sisaret ja veljet Jeesuksessa Kristuksessa. Tänään reformaation päivänä olemme koolla täällä Kittilän kirkossa asettamassa seurakuntanne uuden kirkkoherran Päivi Helénin virkaansa. Päivi on aloittanut seurakuntanne vakinaisena kirkkoherrana syyskuun alussa, vajaat pari kuukautta sitten.

Virkaan asettaminen toteutuu kätten päälle panemisella apostolisen perinteen mukaisesti ja siunaamisella. Siten Kittilä saa yhteisen juhlan ja tämän toimituksen kautta vakinaisen, tehtäväänsä siunatun ja virkaansa asetetun kirkkoherran. Tämä on vuosisatojen ajan ollut tapa kristillisissä kirkoissa. Päivi ei siis lähtenyt tänne Kittilään töihin vain jonkin sähköpostiin kilahtaneen työsopimuksen perusteella, vaan niin koko Suomen evankelis-luterilainen kirkko piispan kautta kuin Kittilän seurakuntakin haluavat ihan näin konkreettisesti olla mukana toivomassa Päiville kaikkea hyvää ja siunaamassa häntä hänen tehtävässään tässä alkuvaiheessa, kun Päivi on aloittanut työt.

Tahdon tervehtiä sinua Päivi ja koko seurakuntaa tämän sunnuntain hallelujasäkeellä:

Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea. (1. Kor. 3:11)

Paavalin sanat Ensimmäisestä korinttilaiskirjeestä ilmaisevat kristillisen kirkon vakaumuksen Jeesuksesta Kristuksesta uskomme perustana. Paavali käyttää useassa kohdassa rakentamisesta lainattua sanastoa. Tässä hän puhuu siis perustuksesta, joka on tietysti välttämätön mille tahansa rakennukselle. Toisaalla, Efesolaiskirjeessä, Paavali puhuu Jeesuksesta Kristuksesta kulmakivenä rakennuksessa, jonka muita kiviä ovat apostolit ja profeetat ja joka muodostaa kristillisen kirkon.

Rakennukset tarvitsevat tietysti kunnon rakenteet, jotta ne ovat kestäviä. Niin kuin tämä Kittilän kirkkokin, joka on seisonut tällä paikalla jo vuodesta 1831 ja joka säilyi Lapin sodassakin ehjänä. Toisaalta niin kestävä kuin kristillinen kirkko onkin ollut, niin sen ei ole tarkoitus olla seurakuntalaisille vain kova ja luja, vaan se saa olla myös kodikas. Niin kuin tämä Kittilän kirkkokin on tosi kodikas, ja toivon mukaan myös koko Kittilän seurakunta voi olla seurakuntalaisille kodikas. Silti kirkko ja seurakunta voivat antaa lujan turvan elämän taipaleella, säiden vaihdellessa ihmisen elämän polun varrella.

Raamattu perustuu ja huipentuu ilmoitukseen Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan ainoasta Pojasta. Jeesus astui rinnallemme ihmisen osaan ja kärsi kanssamme ja jopa puolestamme. Jeesus Kristus teki sovinnon Jumalan ja ihmisten välillä. Se on perustus, jota ei voi korvata. Paavalin sanoin: Mitään muuta perustusta ei voi laskea. Tuon perustuksen halusi myös reformaattorimme Martti Luther kaivaa selvästi taas esille ja näkyvillemme.

Päivi, sinä tuot tänne Kittilään ja Kittilän seurakuntaan uutta ja vanhaa. Olet työskennellyt täällä noin seitsemäntoista vuotta sitten, vuosina 2005-2006. Sinulla on laaja pappiskokemus eri puolilta Suomea – täältä ja eteläisestä ja kaakkoisesta Suomesta, muun muassa Vantaalta, josta nyt siirryit sekä Imatran ja Kymin seurakunnista.

Kerroit Kittilälehden haastattelussa, että sinut on otettu vastaan täällä valtavan hyvin, että sinun on ollut hyvä aloittaa työsi täällä. Myös vähän Vantaata pienemmän paikkakunnan yhteisöllisyys on tehnyt sinuun vaikutuksen. Toivon, että tuo kokemus säilyy ja saa entisestään kasvaa, nyt kun asetut taas tälle paikkakunnalle. Sinulla on myös monia ideoita ja suunnitelmia seurakunnan aktiiviseksi kehittämiseksi, jotka varmasti voivat ajallaan koitua Kittilän seurakunnan rakennukseksi. Haluat tuoda ihmisiä yhteen ja haluat, että seurakunta ottaa vastuuta myös yhteishengen luomiseksi tällä pohjoisen perinteikkäällä paikkakunnalla.

Toivon, että te kittiläläiset tuette Päiviä Kittilän seurakunnan johtajana monissa hänen tehtävissään seurakuntanne ja koko Kittilän parhaaksi. Ottakaa hänet lämpimästi vastaan ja kantakaa häntä myös rukouksissanne, sillä rukouksen voima voi olla yllättävä. Toivon Päivi, että myös sinä etsit luontevasti Jumalan Hengen ohjausta rukouselämäsi kautta, jaksaaksesi tässä kirkkoherran vaativassa tehtävässä. Piispana olen tietysti myös tukemassa sinun onnistumistasi tässä tehtävässäsi.

Hyvät kittiläläiset. Luottamusta syventäen, yhdessä tehden ja Jumalan tahtoa kuulostellen Jumala lupaa antaa hankkeillemme kasvun. Hän tahtoo siunata meitä, kun turvaudumme häneen ja kannamme huolta toinen toisistamme.