Johdantopuhe Ylivieskan kirkon vihkimisen yhteydessä pääsiäispäivänä 4.4.2021

Kristus on noussut kuolleista. Herra on totisesti ylösnoussut. Kuoleman valta on kukistettu, haudan salpa on murrettu. Pääsiäisaamun valo on pyyhkäissyt pois pimeyden ja synkkyyden. Me riemuitsemme yhdessä koko kristikunnan kanssa Herramme voitosta.

Ylivieskan uusi kirkko on elävä todiste Kristuksen ylösnousemuksesta. Se on uskon ja toivon ja järkähtämättömän päättäväisyyden symboli. Se on merkki siitä vakuuttuneisuudesta, joka lähti kasvamaan viisi vuotta sitten pääsiäisenä koetun tragedian keskeltä. Tuo päättäväisyys muotoutui sanoiksi: Me rakennamme uuden kirkon.

Viisi vuotta sitten te ylivieskalaiset kuljitte mieli mustana ja päät painuksissa poroksi palaneen rakkaan kirkkonne raunioille. Te olitte kuin ne Jeesuksen oppilaat, jotka katselivat Vapahtajaansa ristillä kyyneleet silmissä. Teidän suruunne liittyivät monet ympäri maata kuullessaan sydämiä vavahduttavan suru-uutisen kirkon palosta.

Tänään, viisi vuotta myöhemmin, tunnelma on täysin toinen. Saamme katsella tätä kaunista kirkkoa, joka on silmissämme kuin ylösnousemuksen aamun ihme. Se on kyynelten ja tuhkan keskeltä noussut ilon katedraali. Jo olemassaolollaan se kertoo samaa sanomaa, jonka enkeli ilmoitti hämmentyneille naisille tyhjän haudan äärellä: Jeesus on noussut kuolleista.

Ei voisi kuvitella sopivampaa päivää vihkiä tämä kirkko käyttöön, kuin kristikunnan suurin juhla, pääsiäinen. Raamatussa meitä kehotetaan ottamaan kiittäen vastaan kaikki Jumalan hyvät lahjat. Näin teemme tänään, kun tämä kirkko vihitään käyttöön. Vihkimisen yhteydessä tämä kirkko omistetaan seurakunnan jumalapalveluspaikaksi ja pyhitetään Jumalan sanalla ja rukouksella.

Vihkimisessä tämä kirkko saa myös erityisen nimen, joka kertoo sen muodosta ja vie samalla aivan kristillisen uskon ytimeen. Trinitas, kolminaisuus, oli sen arkkitehtuurikilpailun voittaneen suunnitelman nimi, jonka pohjalta tämä kirkko on rakennettu. Kolme harjakattoisen kirkon muotoa kertaavaa moduulia hallitsee tämän kirkon ulkoista hahmoa.

Mikäpä muukaan siis voisi olla tämän kirkon nimi kuin Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Jumala on yksi, mutta hän ilmoittaa itsensä meille Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Siinä on se Trinitas, Pyhä kolminaisuus, jonka varassa uskomme lepää.

Tänään sydämemme täyttää ilo ja kiitollisuus. Ajattelemme kiitollisena kaikkia, jotka ovat omalla panoksellaan osallistuneet tämän kirkon pystyttämiseen. Seurakunnan päättäjiä, suunnittelijoita, rakentajia, kirkkotalkoolaisia ja lahjoittajia. Ilman heidän päättäväisyyttään tämä uskon, toivon ja rakkauden symboli ei nyt seisoisi Ylivieskan keskustassa kauniissa jokimaisemassa.

Mutta ennen kaikkea osoitamme kiitoksemme ylös Jumalalle. Häntä saamme kiittää tästä juhlapäivästä. Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt. Iloitkaamme ja riemuitkaamme siitä.