Saarna Raamattusunnuntaina 11.4.2021, Pipliaseuran kolehtipyhänä

Veljet ja sisaret Kristuksessa. Vietämme tänään kirkkovuodessa 1. sunnuntaita pääsiäisestä. Pyhäpäivän teemana on Ylösnousseen todistajia. Elämme voimakkaasti pääsiäisen valossa. Ylösnousemuksen valo loistaa elämämme arjen keskelle.

Meidän tehtävämme kristittyinä on olla ylösnousemuksen todistajina. Se tapahtuu kertomalla hyvää sanomaa Jeesuksesta. Se tapahtuu myös todistamalla uskostamme teoilla. Siksi onkin hienoa, että tänään jumalanpalveluskolehti kannetaan Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan Suomen Pipliaseuran kautta. Tällainen hyvän tekeminen on konkreettisella ja näkyvällä tavalla Ylösnousseesta todistamista.

Pipliaseurojen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelma alkoi vuonna 2017. Raamatunkäännöstyön yksi konkreettinen seuraus on, että kansanryhmät saavat kirjakielen, omakielistä kirjallisuutta ja oppivat lukemaan. Lukutaidon myötä syrjäytettyjen ihmisen asema paranee.

Maailmassa on edelleen yli 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista; heistä 2/3 on naisia. Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta. Lukutaito tulee osaksi ihmistä eikä sitä voi ottaa pois. Tyttöjen ja naisten kouluttaminen kohentaa perheiden elämää monin tavoin.

Olemme siis kristittyinä Herramme Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia. Ylösnousemus oli alkuräjähdys, josta kristillinen usko sai alkunsa. Kristillistä uskoa ei olisi koskaan syntynyt, elleivät ensimmäiset opetuslapset olisi olleet vakuuttuneita, että Jeesus elää. Tämän sunnuntain evankeliumitekstissä ollaan kristinuskon synnyn alkulähteillä.

Olennaisin asia ylösnousemususkon ja siis koko kristillisen uskon syntymiselle olivat ylösnousseen Jeesuksen ilmestymiset opetuslapsille. Evankelista Luukas sijoittaa nämä ilmestymiset Jerusalemin ympäristöön, mutta Johanneksen evankeliumista näemme, että ylösnousseen ilmestymisiä tapahtui myös Galileassa opetuslasten kotiseudulla.

Ensimmäinen Luukkaan kuvaamista ylösnousseen Jeesuksen ilmestymisistä tapahtui Emmauksen tiellä. Kun siellä ylösnousseen kohdanneet kaksi opetuslasta olivat vasta antamassa raporttia muille opetuslapsille, tapahtui se, mistä tämän päivän evankeliumissa kerrotaan.

”Rauha teille!”. Näillä ihanilla sanoilla aloittaa ylösnoussut keskustelun oppilaidensa kanssa; heidän, joiden kanssa hän oli jakanut elämän ja matkan kolmen vuoden ajan. ”Rauha teille!”. Oppilaat eivät kuitenkaan rauhoittuneet, vaan päinvastoin säikähtivät niin maan perusteellisesti. He luulivat näkevänsä aaveen. Nämä raukat luulivat olevansa keskellä kummitusjuttua, kun ylösnoussut lähestyi heitä.

Mutta kummitus- ja aavejutut hävisivät nopeasti mielestä, kun Jeesus vakuuttaa oppilaat näyttämällä heille käsissään ja jaloissaan olevat haavat. Minä se olen. Näissä haavojen koskettamisissa ollaan siinä ratkaisevassa hetkessä, jolloin ylösnousemususko syntyi.

Uusi testamentti 2020 ilmaisee asian hyvin konkreettisesti: ”Oppilaat olivat vielä aivan sekaisin ilosta, kun Jeesus jo kysyi, oliko heillä mitään syötävä.” Kun he sitten näkivät Jeesuksen syövän heidän antamaansa kalaa, he tajusivat, että tässä ei nyt aterioi aave, vaan elävä Vapahtaja, Jeesus.

Tämä tapahtui Jeesuksen ensimmäisille opetuslapsille 2000 vuotta sitten. Heille Jeesus vakuutti rauhaa. Entä me, jotka emme ole saaneet tilaisuutta vakuuttua Jeesuksen ylösnousemuksesta vastaavalla tavalla omilla silmillämme. Entä me, jotka elämme uskon varassa?

Juuri meille Jeesus sanoo: ”Rauha teille!”. Emme näe Jeesusta luonnollisilla silmillämme, mutta hän puhuu sydämellemme. Ja tätä Jeesuksen puhetta rauhaa kaipaava sydän ymmärtää.

Hän toivottaa rauhaa sinulle, joka olet yhtä hämmentynyt ylösnousemuksesta kuin ensimmäiset oppilaat. Sinulle, jolle tuottaa vaikeuksia sovittaa yhteen luonnontieteen totuudet ja uskon salaisuudet. Juuri sinulle Jeesus toivottaa rauhaa ja sanoo: ”Ole levollisella mielellä, ei kaikkea voi järjellä ymmärtää, mutta usko voi ottaa vastaan sellaistakin, mikä ei järkeen mahdu”.

Ja sinulle, joka mielessäsi kapinoit Jumalaa kohtaan, siitä, että maailma on epäoikeudenmukainen ja kysyt, miksi niin moni lapsi kuolee nälkään ja sotilaiden luoteihin. Sinulle kyselijälle ja kyseenalaistajalle ylösnoussut toivottaa rauhaa. Hän vakuuttaa, että kysymykset ovat oikeita ja oikeutettuja, vaikka meillä ei kenties niihin kaikkiin olekaan tässä ja nyt vastauksia.

Ja sinulle, jonka elämässä on suuria avoimia kysymyksiä, huolta taloudestasi, omasta terveydestä ja jaksamisesta tai läheisistä. Sinua ylösnoussut lähestyy toivottamalla rauhaa. Hän vakuuttaa, että voit tuoda kaikki huolesi rukouksessa Jumalan tietoon, ja Jumala vastaa ajallaan.

Ja sinulle, joka mietit tulevaisuuttasi ja elämäsi ratkaisuja, myös sinulle Jeesus toivottaa rauhaa. Hän vakuuttaa, että saat levollisesti miettiä ja kysellä, mikä on sinun tiesi. Ylösnoussut on luvannut olla kanssasi kaikkina päivinä ja johdattaa niitä, jotka kulkevat rukoillen.

Saamme siis tavallisina ihmisinä ja kristittyinä olla Ylösnousseen todistajia oman arkemme ja elämämme keskellä. Herran olkoon sinun kanssasi kaikessa tässä.